Ammattilaisille
Näe hyvä meissä -perheleirikokonaisuus vahvistaa vanhemmuutta ja koko perheen vuorovaikutustaitoja. Toiminnan teoriapohjana on positiivinen pedagogiikka, huomaa hyvä -ajattelu ja vanhemmuuden roolikartta. Leirikokonaisuus koostuu 5 leiriviikonlopusta, yhteensä 10 vuorokautta.
Vanhempien ryhmätapaamiset leirillä ja leirijohtajan puhelut leirien välissä vanhemmille muodostavat vanhemmuutta tukevan kokonaisuuden. Leirikerroilla on omat teemat, ne ovat:
1. tutustuminen, turvallinen ryhmä ja myönteinen ajattelu
2. vuorovaikutus perheessä
3. tunnetaidot perheessä
4. roolit ja rajat perheessä sekä
5. hyvän huomaamisen vahvistaminen
Pitkäaikaisseurannassa vanhemmat ovat vastanneet, että
59% koki saaneensa lisää toimintatapoja vanhemmuuteen ja
84% että, lapsen ja vanhemman suhde parani.
Vanhempien ryhmässä vanhempi pääsee tutkailemaan itseään ja omaa perhehistoriaansa. Näiden kautta hänellä on yhdessä vertaisten kanssa mahdollisuus vahvistaa itsemyötätuntoaa sekä löytää myönteisiä näkökulmia ja keinoja oman perheensä positiivisen vuorovaikutuksen vahvistamiseksi. Kutakin teemaa käsitellään vanhempainryhmän lisäksi koko leirin ajan käytännön arjentilanteissa sekä ohjatuissa perheen pienryhmätyöskentelyissä. Aamupäivän vanhempien ryhmän aikana lapset toimivat vapaaehtoisten leiriohjaajien kanssa tutustuen leirikerran teemaan ikätasoisesti, usein hyvin toiminnallisesti.
Iltapäivällä perhe osallistuu pienryhmänä toimintapisteisiin, joissa mahdollisestetaan leirikerran teeman käsittely perheenä.
Leirikokonaisuus tukee vahvasti useita perhetyön tavoitteita.
Ilman muuta leiri on mahdollisuus irtiottoon arjesta. Tarjolla on viisi valmista ateriaa, mahdollisuus saunomiseen, valmisteltua yhteistä tekemistä kuten askartelutuokioita, pelaamista, luontoretkiä ja kaiken kaikkiaan mahdollisuus viettää yhteistä mukavaa aikaa perheenä. Kun ei ole arjen puuhia huolehdittavana vanhemmille jää voimavaroja käsitellä vanhemmuutta ja perheen vuorovaikutusta.
Leiri on luonteeltaan ennaltaehkäisevää vanhemmuuden vahvistamista. Se on tarkoitettu perheelle, joka tarvitsee palveluja, kun arki tuottaa pienempiä tai isompia selviytymisen pulmia. Tuen tarve voi liittyä esimerkiksi perheen dynamiikkaan tai vallitsevaan elämäntilanteeseen. Akuutissa tai vaikeassa kriisissä oleville perheillä toiminta ei ole sopiva toimintamuoto.
Syksyllä 2023 leireille osallistuneiden palautteena ollut mm. " Aluksi jännitti tulla leirille mutta jännitys haihtui nopeasti, koska täällä on ollut aivan mahtavia ihmisiä ja mahtavaa tekemistä"
" Olen jo pitkään kokenut kaipaavani jotain vanhempien vertaistukiryhmää ja nyt täällä leirillä olen sellaisen saanut" " Joissakin paikoissa on hävettänyt kertoa oman perheen historiasta mutta täällä olen saanut empatiaa, ymmärrystä ja vertaistukea kipeitäkin asioita jakaessa ja se on tuntunut äärettömän hyvältä"
" En muista koska olisin viimeksi ollut niin vähän kännykän ääressä kuin täällä"
Perhe voi itse hakea leirille Leirit-välilehden kautta, voit ammattilaisena täyttää hakemuksen perheen luvalla heidän puolestaan tai yhdessä heidän kanssaan.
Näe hyvä meissä -perheleiritoiminta oli kolmivuotinen hanke (2021–2023), jossa pyrittiin kehittämään malli vanhemmuuden tukemiseen ja koko perheen myönteisen vuorovaikutuksen vahvistamiseen leirikokonaisuuksien avulla. Näe hyvä meissä -toiminnan idea syntyi Näe hyvä mussa -toiminnan kylkiäisenä kun nähtiin tarve perheen myönteisen ajattelun ja vuorovaikutuksen vahvistamiselle.