Skip to main content

Kiitollisuus

Olen kohta vuoden toiminut leirijohtajana Näe hyvä meissä -perheleiritoiminnassa, ja sitä ennen ollut vuoden mukana ohjaajan roolissa sekä perheleireillä että lastenleireillä. Kun näin leirikausien välissä pysähdyn hetkeksi vetämään happea ja miettimään, mikä on oma päällimmäinen fiilis leiritoiminnasta, niin kyllähän mieleen tulee ihan ensimmäisenä kiitollisuus. Kiitollisuus siitä, että olen leiritoiminnassa mukana!

Kiitollisuus on hyvinvointitaito.

Uskoisin, että meistä moni haluaa voida hyvin. Siksipä onkin tärkeä ymmärtää, että kiitollisuustaitoa voi ja kannattaa harjoitella, kyseessä on todellakin taitolaji! 

Kiitollisuutta on huomata mitkä asiat ovat hyvin ja se mikä minulla jo on. Leirielämään liittyvät omat kiitollisuuden aiheeni ovat esimerkiksi kiitollisuus siitä, että vanhempainryhmässä vanhemmat uskaltavat ja haluavat jakaa omia kokemuksiaan. Tiedän itsekin kokemuksesta, että vertaistuki auttaa jaksamaan!

Kiitollisuutta tunnen myös, kun leiriläiset keskittyneesti paahtavat vaahtokarkkeja nuotiolla, pelaavat Unoa tai pulikoivat altaassa. Näissä hetkissä heidän kokemansa ilo tuo myös minulle iloa.  

Tunnen kiitollisuutta myös vaikkapa sellaisten hetkien jälkeen, kun yhdessä olemme selvitelleet mielipahaa aiheuttanutta käytöstä ja osapuolet pyytävät anteeksi. Kun osaan näissä hetkissä keskittyä hyvään ja vähintäänkin jälkeenpäin kääntämään vastoinkäymisen voitoksi, osaan ehkä tulevaisuudessa suhtautua rennommin vastoinkäymisiin. Harmittavaa kyllä aivojemme perusasetus on huomata puutteet, joten ne täytyy tietoisesti koodata uudelleen. 

Kiitollisuutta kannattaa siis harjoitella joka päivä, ja tietysti mielellään yhdessä lapsen kanssa. Mitäpä jos kertoisitte toisille joka päivä jostain tapahtumasta, josta olette kiitollisia? Kiitollisuuden aiheeksi riittää vallan arkinen asia, kuten lemppariruoka koulussa tai että sade lakkasi juuri välkälle mennessä tai että töistä tullessa oli bussi kerrankin ajoissa!

Laitan tähän vielä linkkivinkin, niin voit käydä kurkkimassa valmiita kiitollisuuskysymyksiä 

Kiitos teille perheille, jotka olette tulleet leireille ja uusille perheille: lämpimästi tervetuloa!

Reija Lehtevä-Tuulari